OdpadnoJedilnoOlje.si

OJO

Pridelava in uporaba jedilnih olj

Rastlinska olja je človeštvo proizvajalo že pred tisočletji. Olja pridobljena s postopkom mehanske ekstrakcije iz semena ali plodov različnih rastlin, ki vsebujejo olje so poleg  osnovnega prehranskega namena bila namenjena še za razsvetljavo, proizvodnjo barv, maziv, kozmetiko,… Olja poimenujemo po rastlini – viru pridobivanja, na primer oljčno, sončnično, repično, koruzno olje oziroma mešanice olj z imenom rastlinsko ali namizno olje. Olja sestavljajo nasičene in nenasičene maščobne kisline ter v manjšem delu nemaščobne sestavine (tokoferoli, steroli in fosfolipidi, vitamini, barvila,…). Natančna sestava olja je odvisna od vira pridobivanja.

Olja pridobivano s postopkom stiskanja ali s postopkom rafinacije.Postopek stiskanja je najstarejši postopek pridobivanja olja. Tako stiskanje se lahko opravi z ali brez uporabe toplote. Hladno stisnjeno olje je boljše kakovosti, ker ohrani vitamine, encime in ostale hranilne snovi. Bolj v uporabi pa je postopek toplega stiskanja, ker daje boljši izkoristek. Postopek rafinacije daje večje izkoristke kot postopek stiskanja. Na začetki postopka je potrebno dodati topilo (benzen, ogljikov tetraklorid, ogljikov disulfid). Nato gre olje v postopek rafinacije, kjer s pomočjo različnih procesov (razsluzevanje, beljenje, deodoriranje,…) postane primerno za uporabo v prehrani.

Na gospodarnost stiskanja oljnic pomembno vpliva tudi prodaja produktov, ki ostanejo po stiskanju semena oljnic.  Npr. pri stiskanju semena oljne ogrščice, sončnice, lana, itn.,  predstavljajo  stranski produkt stiskanja peleti, beljakovinsko močno krmilo za prehrano živali ali druge namene (organsko gnojilo, kurjenje, itn.).  Analiza decentralizirane proizvodnje olja iz oljnic, z mehansko ekstrakcijo je pokazala, da je omenjena proizvodnja energijsko izredno učinkovita ter povzroča minimalne obremenitve okolja s CO2 emisijami. Poleg tega ni odpadnih produktov, kot je npr. voda in kemična topila, ki se dodatno uporabljajo pri ekstrakciji olja iz oljnic na industrijski način.

Rastlinska olja uporabljamo v prehrani pri topli ali hladni pripravi živil. Olja so energetsko bogati živilo, ki obogatijo okus hrane, vplivajo na teksturne lastnosti pri pripravi hrane (na primer cvrtje) in imajo pomembno vlogo pri konzerviranju in drugi proizvodnji hrane. Pri uporabi olj v prehrani del olja zaužijemo (kot solatni preliv, sestavni del omak, …) del olja pa po uporabi ne zaužijemo in postane odpadek.

Ločeno zbiranje odpadnega jedilnega olja (OJO) iz gospodinjstva

Odpadno jedilno olje je kuhinjski odpadek, ki se uvršča med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov s klasifikacijsko številko 20 01 25. Prepovedano ga je mešati z ostalimi odpadki ter ga odvajati v kanalizacijo ali greznice.
V vsakem slovenskem gospodinjstvu se uporablja jedilno olje. Največ za cvrtje in pripravo solat, manjši del pa je prisoten v olju vloženi zelenjavi in drugi v olju konzervirani hrani. Količina uporabljenega jedilnega olja se seveda iz gospodinjstva v gospodinjstvo spreminja, a povprečje glede na SURS (Statistični urad Republike Slovenije) ostaja cca 10 litrov porabljenega jedilnega olja na prebivalca v obdobju enega leta. Če iz celotne količine porabljenega jedilnega olja odvzamemo 50% olja, ki ga okvirno porabimo za solate in ga ne moremo ločiti, nam ostane še cca 5 litrov olja na osebo, ki ga lahko ločeno zberemo. Če upoštevamo 2 milijona prebivalcev, vidimo da je ta količina res velika…cca 10.000.000 litrov. Za lažjo predstavo…to je 10.000 tako imenovanih IBC posod (posode volumna 1.000 litrov, katere veliko od nas uporabljamo za hrambo vode in zalivanje na vrtovih).
Odpadno jedilno olje žal še vedno velikokrat konča v naših wc školjkah in pomivalnih koritih. Od tu potuje po naših ceveh, se tam nalaga v obliki neprehodnih oblog, potuje naprej po kanalizacijskih ceveh, kjer postane hrana za glodavce. Ostanek nadaljuje pot do čistilnih naprav, kjer pa povzroča dodaten smrad in znatno oteži čiščenje voda.
POZOR!. Zelo zmotno je tudi prepričanje, da odpadno jedilno olje sodi na kompostni kup. Od tu se ob dežju spira in pristane v naši podtalnici – viru naše pitne vode. Liter odpadnega jedilnega olja pa lahko onesnaži kar milijon litrov vode. Odpadno jedilno olje raje ohlajeno shranimo in ga, ko imamo čas odnesimo do najbližje ulične zbirne posode za odpadno jedilno olje ali v najbližji zbirni center našega Komunalnega podjetja. Res bomo veliko naredili za naš kraj, našo lokalno pitno vodo, reke in jezera,…za lepšo sedanjost in prihodnost nas in naših otrok gre.

IN KOLIKO ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA BI LAHKO  ZBRALI V POSAMEZNI OBČINI? PREVERITE V SPODNJI TABELI.

OBČINAOJO (V LITRIH)
Ajdovščina97090
Ankaran16120
Apače17665
Beltinci40295
Benedikt13075
Bistrica ob Sotli6680
Bled39340
Bloke7815
Bohinj25725
Borovnica22895
Bovec15365
Braslovče28145
Brda28095
Brezovica63355
Brežice120255
Cankova8670
Celje247700
Cerklje na Gorenjskem38845
Cerknica57900
Cerkno22735
Cerkvenjak10415
Cirkulane11725
Črenšovci19840
Črna na Koroškem16425
Črnomelj71205
Destrnik13215
Divača21065
Dobje4745
Dobrepolje19390
Dobrna11170
Dobrova – Polhov Gradec39000
Dobrovnik6405
Dol pri Ljubljani31550
Dolenjske Toplice17765
Domžale183375
Dornava14510
Dravograd44420
Duplek34980
Gorenja vas – Poljane37785
Gorišnica20560
Gorje13690
Gornja Radgona42085
Gornji Grad12370
Gornji Petrovci9975
Grad10210
Grosuplje106570
Hajdina19395
Hoče – Slivnica58765
Hodoš1765
Horjul15120
Hrastnik45565
Hrpelje – Kozina23020
Idrija59055
Ig38085
Ilirska Bistrica66485
Ivančna Gorica85040
Izola82435
Jesenice106700
Jezersko3125
Juršinci11900
Kamnik149625
Kanal ob Soči26455
Kidričevo33095
Kobarid21040
Kobilje3060
Kočevje83135
Komen17445
Komenda25410
Koper237695
Kostanjevica na Krki12065
Kostel3235
Kozje16225
Kranj270940
Kranjska Gora26545
Križevci18750
Krško128000
Kungota23565
Kuzma7855
Laško68505
Lenart39310
Lendava55785
Litija72645
Ljubljana1380455
Ljubno13220
Ljutomer59225
Log – Dragomer17690
Logatec63785
Loška dolina19045
Loški Potok9770
Lovrenc na Pohorju15600
Luče7675
Lukovica26825
Majšperk20225
Makole10445
Maribor565565
Markovci19865
Medvode75340
Mengeš36535
Metlika41895
Mežica18520
Miklavž na Dravskem polju31200
Miren – Kostanjevica24215
Mirna12865
Mirna Peč13895
Mislinja23515
Mokronog – Trebelno14460
Moravče24160
Moravske Toplice30070
Mozirje20315
Murska Sobota97165
Muta17640
Naklo25820
Nazarje12835
Nova Gorica159555
Novo mesto177850
Odranci8370
Oplotnica19590
Ormož62595
Osilnica2020
Pesnica37745
Piran86690
Pivka29830
Podčetrtek16380
Podlehnik9460
Podvelka13020
Poljčane22625
Polzela29360
Postojna77275
Prebold22995
Preddvor17385
Prevalje33705
Ptuj118495
Puconci30640
Rače – Fram32640
Radeče22610
Radenci25980
Radlje ob Dravi30810
Radovljica93490
Ravne na Koroškem58610
Razkrižje6720
Rečica ob Savinji11435
Renče – Vogrsko21145
Ribnica46525
Ribnica na Pohorju6140
Rogaška Slatina55465
Rogašovci16200
Rogatec15775
Ruše37085
Selnica ob Dravi22815
Semič18945
Sevnica88245
Sežana63410
Slovenj Gradec83310
Slovenska Bistrica122310
Slovenske Konjice71730
Sodražica10740
Solčava2525
Središče ob Dravi10710
Starše20465
Straža19305
Sveta Ana11840
Sveta Trojica v Slovenskih goricah10985
Sveti Andraž v Slovenskih goricah6035
Sveti Jurij ob Ščavnici14345
Sveti Jurij v Slovenskih goricah10570
Sveti Tomaž10365
Šalovci8010
Šempeter – Vrtojba31695
Šenčur41250
Šentilj42130
Šentjernej33470
Šentjur93935
Šentrupert14035
Škocjan15885
Škofja Loka113335
Škofljica42065
Šmarje pri Jelšah49730
Šmarješke Toplice15820
Šmartno pri Litiji27095
Šmartno ob Paki15580
Šoštanj42100
Štore20300
Tabor7550
Tišina20715
Tolmin58650
Trbovlje87725
Trebnje71855
Trnovska vas6560
Trzin18410
Tržič76645
Turnišče16900
Velenje166130
Velika Polana7415
Velike Lašče20550
Veržej6540
Videm27825
Vipava26410
Vitanje11440
Vodice22125
Vojnik41435
Vransko12730
Vrhnika79350
Vuzenica13740
Zagorje ob Savi85490
Zavrč7595
Zreče32460
Žalec106050
Železniki33865
Žetale6630
Žiri24520
Žirovnica20355
Žužemberk22895

Predelava in ponovna uporaba odpadnega jedilnega olja (OJO)

Zbrano odpadno jedilno olje je odlična surovina in ima veliko energetsko vrednost 3.700 kJ oziroma 900 kcal/100 ml. Iz 1 litra odpadnega jedilnega olja lahko pridobimo 0,9 litra biodizla ali 1.000 litrov bioplina, iz katerega pridobimo 2,0 kWh električne energije (Vir: Društvo za zaščito voda).

Smernice EU in tudi slovenske države imajo kot osnovno idejo prehod v krožno gospodarstvo, kjer bi nastali »odpadek« uporabili na teritoriju čim bližje izvoru. Prav zato se je na Kmetijskem inštitutu Slovenije razvil za okolje še prijaznejši način uporabe tega OJO. Kmetijski inštitut Slovenije je izdelal premično in popolnoma avtomatizirano filtrirno postajo za OJO. Zbrano OJO se prefiltrira do take mere, da v njem ni večjega delca od 1 mikrona. Vse to pa samo s filtriranjem, brez kemičnih postopkov, kot je to potrebno pri predelavi v biodizel in brez nikakršnih izpustov v zrak. Takšno OJO se lahko uporabi kot pogonsko gorivo v agregatih (motor + električni generator) za proizvodnjo zelene električne energije. V primeru pa, da se olje uporabi za kogeneracijo, se poleg el. energije pridobi tudi toplotno energijo. Pri uporabi tako filtriranega OJO kot pogonsko gorivo se vsi izpusti v primerjavi z uporabo dizelskega goriva močno znižajo. In sicer…CO za cca 50%, CO2 zaprti krog, delci PM2,5 v zraku za cca (65-75%), delci PM10 za cca (45-60%).

Torej… Zberemo odpadek, ga izločimo iz naših mestnih kanalizacijskih sistemov (prihranek odstranjevanja oblog v kanalizacijskih ceveh), iz čistilne naprave (zmanjšanje stroškov in neprijetnih vonjav) in iz naših rek (olje na vodni gladini spreminja celoten vodni ekosistem)  ter iz njega pridobimo še čisto električno/toplotno energijo.

Krog je sklenjen ! 😊